1/2 střední hlávky zelí očistíme a najemno nakrouháme nožem nebo rozmixujeme (nakrouháme) v robotu. Nakrouhané zelí dáme do větší misky, osolíme lžičkou soli a rukama jej promačkáváme a hněteme tak dlouho, až zkřehne a pustí šťávu (asi 5-10 minut). Přidáme nastrouhanou mrkev a co nejjemněji nakrájenou cibuli a salát dochutíme 2 lžícemi moučkového cukru, 2 lžícemi octa a 2 lžícemi oleje. Nepřidáváme žádnou vodu. V téhle chvíli máme hotový výborný zelný salát, který můžeme použít i jako zeleninovou přílohu k jídlu. Na salát Coleslaw přidáme majonézu smíchanou s podmáslím v poměru 1:1 a trochu cukru. Majonézu s podmáslím přidáváme postupně po lžících až do požadované konzistence, podle množství zelí.
Pozn.: Cibuli můžeme vynechat, salát je pak jemnější. Ocet můžeme dát i vinný nebo jablečný, případně vyměnit za citronovou šťávu. Z půlky hlávky zelí je salát cca pro 4 - 6 osob, podle velikosti zelí.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek